De salarisadministratie

Geld & financiën Blog

De salarisadministratie

De salarisadministratie van een bedrijf richt zich op een aantal dingen. Reiskostenvergoeding is daar één van, het uurloon van de werknemer in kwestie en het aantal gewerkte uren. Maar de salarisadministratie omvat buiten deze interne informatie die zich binnen het bedrijf afspeelt, ook een extern gedeelte die zich bezighoudt met instanties als de overheid en de Belastingdienst. 

Waar moet u zoal aan denken?
Bent u zelf een ondernemer of leest u dit artikel enkel uit interesse? Wanneer u zelf onderneemt kan een cursus salarisadministratie goed van pas komen. Met weinig werknemers is dit nog goed te doen en hoewel veel ondernemers er voor opten de salarisadministratie uit te besteden, kunt u om geld te besparen de administratie van begin af aan zelf doen. Dat kost wat leerwerk en dus tijd, maar naarmate uw onderneming groeit zult u met een solide kennis van uw administratie prima uit de voeten kunnen.

Leest u dit uit interesse? Dan komt er eigenlijk hetzelfde kijken als u een ondernemer bent. Een administratie bestaat zoals gezegd uit twee gedeelten, maar beiden zijn niet onafhankelijk van elkaar. De Belastingdienst gaat namelijk over zaken als loonheffing en wil bovendien al de gegevens hebben en controleert deze aan de hand van de cijfers van uw bedrijf. Zorg als ondernemer er dus voor dat uw administratie altijd klopt. 
Het UWV is daarnaast ook betrokken bij de administratie en zal zich via u bemoeien met zaken als verlof van werknemers en ander arbeidsvoorwaarden gerelateerde zaken. 

Zelf doen
Zelf doen is helemaal zo moeilijk niet. Veel bureaus stellen u tijd en geld te besparen met het uitbesteden van de salarisadministratie, maar als ondernemer wilt u of een ieder, op de hoogte zijn van elk aspect van het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat er geen extern persoon betrokken is, behalve de instanties en dat u of de ondernemer in geval van een vergissing of fout direct in kan grijpen. Mocht er toch gekozen worden voor een uitbesteding dan zijn de gestelde tarieven vaak per loonstrookje dat het bureau verwerkt. Dat kan verschillen van 4,20 (precies) tot meer dan 7 euro, afhankelijk van het bureau en de verdere zaken die erbij komen kijken. 

Verder
Een salarisadministratie is dus breed, we noemen nog een paar zaken die erbij komen kijken:
het loonstrookje waarin alle formele zaken staan (zoals minimum loon + netto/bruto loon), reiskostenvergoeding, loonheffingskortingen, algemene gegevens van de werknemers, gewerkte uren en het aantal dagen. Daarnaast hoort de jaaropgaaf ook binnen de salarisadministratie thuis. Een salarisadministratie dient over het algemeen 7 jaar bewaard te worden.

Delen

21 juni 2017

Finance & Money

Hallo allemaal, ik ben Bibi, finance & money is voor iedereen belangrijk. Het is belangrijk om je financiën goed in beeld te hebben, dit geld zowel op zakelijk als privé gebied. Bedrijven huren vaak een boekhouder in, hij of zij houdt verwerkt alle inkomsten en ook alle uitgaven van het bedrijven. Ik doe dit ook voor mezelf. Ik hou elke maand (in Excell) een sheet bij met wat mijn inkomsten zijn, vaste uitgaven en ook eenmalige uitgaven. Op deze manier heb ik een goed beeld van het geld wat ik nog over heb voor de rest van de maand. Op deze manier blijft mijn financiële huishouding onder controle en dat is iets waar ik mezelf erg prettig bij voel. Wil je weten hoe je als particulier of ondernemer ook een gezonde financiële huishouding kunt voeren? Blijf dan mijn blog lezen!